Blog

Látni és látszani

Látni és látszani

A látni és látszani elv az őszi-téli időszakban - amikor megváltoznak az időjárási-, látási-, és útviszonyok - kiemelten fontossá válik valamennyi közlekedésben részt vevő számára.

A téli időszámítás közeledtével egyre korábban sötétedik.
Szürkületben, sötétedéskor lakott területen kívül is számítsunk munkából, iskolából haza induló gyalogosokra, kerékpárosokra.

A kerékpárosok és gyalogosok ha fényvisszaverő anyagokkal felszerelt ruházatban közlekednek, észlelésüket és láthatóságukat a sokszorosára növelhetik!
Ebben az időszakban fokozott figyelemmel kell lenni az iskolák, gyalogátkelőhelyek, buszmegállók környékén az úttestre lépő gyalogosokra.

Őszi reggeleken párás, deres, száraz útviszonyok válthatják egymást, megváltoznak a tapadási viszonyok. A sebesség, követési távolság megválasztásánál alkalmazkodjunk a megváltozott útviszonyokhoz.

Figyeljünk az útra tévedt állatokra, és ne csak a vadat jelző tábláknál.

Gyakran, a foltokban jelentkező köd kialakulása is korlátozza a látási viszonyokat. Gondoskodjunk a járművünk megfelelő világításáról.
Köd esetén használjunk ködlámpát, lehetőleg úgy, hogy ezzel, a szembe közlekedőket ne zavarjuk.
Ködfényszórót és hátsó helyzetjelző ködlámpát csak indokolt esetben használjunk!
A hátsó helyzetjelző ködlámpa fénye, a mögöttünk haladót erős fénye miatt zavarhatja, illetve bekapcsolása mellett a féklámpa fénye nehezebben észlelhető, ami baleseti veszélyforrás is lehet.
Lakott területen belül és autópályán ne használjunk ködlámpát.

Az őszi-téli időjárás változásai jelentik a közlekedés speciális veszélyeit, melyekkel biztonságunk érdekében, minden közlekedésben résztvevőnek tisztában kell lennie.

Ha a te jól láthatósági ruházatod is így veri vissza a fényt, akkor minden rendben!
Ha nem, érdemes - saját biztonságod érdekében -elgondolkodni a cserén!

A HiVisTex fényvisszaverő szalag minden négyzetcentiméterén több ezer üveggyönggyel rendelkezik, melyek apró tükörként viselkednek. Ezek verik vissza a fényt ragyogó fehér izzást vetítve.
A HiVisTex fényvisszaverő szalagok a legmagasabb minőséget képviselik minden időjárási körülmények között. Minden egyes tekercset külön ellenőriznek, így biztosítva a szabványnak való folyamatos megfelelést!

Vigyázzunk magunkra, vigyázzunk egymásra, hisz mindenkit hazavárnak!